Kaksi naista aurinkolaseissa, toisella vaaleat hiukset ja toisella tummat hiukset.

Suojaa silmäsi haitalliselta uv-säteilyltä

Olitpa rannalla, vuorella tai kävelemässä kaupungilla, tulee sinun suojata silmäsi UV-säteilyltä. Aurinkolasien lisäksi UV-suoja löytyy myös tavallisista silmälaseistasi ja piilolinsseistä.
Graafinen esitys vaihtelevista valon aallonpituuksista.

UV-säteilyn eri tyypit

Haitallinen ultraviolettivalo, joka lyhennetään UV-valo, koostuu kolmesta erityyppisestä UV:sta, jotka eroavat haitallisuudeltaan.

UVA (315-400nm): Esiintyy ympäri vuoden, myös pilvisinä päivinä. Se käsittää noin 95% maanpinnan saavuttavasta UV-säteilystä. Se läpäisee sekä pilvet että lasin ja voi kulkeutua syvälle ihoon. Tämän tyyppistä UV-säteilyä ei huomaa, eikä se myöskään rusketa ihoa, mutta on silti iholle haitallista.

UVB (280-315nm): Käsittää noin 5% maanpinnan tavoittavasta UV-säteilystä. Pilvet ja lasi estävät sen kulkua, mutta se kulkeutuu ihon ylimpään kerrokseen. Nämä UV-säteet aiheuttavat ihon ruskettumisen, mutta voivat aiheuttaa myös palovammoja ja pitkällä aikavälillä ihosyöpää.

UVC (100-280nm): Nämä UV-säteet ovat aallonpituudeltaan lyhyimpiä, eivätkä kulkeudu maan pinnalle otsonikerroksen antaman suojan ansiosta.

Mies ja nainen aurinkolaseissa.

Miksi UV-suojaa tulisi käyttää?

Suojaa silmiä haitalliselta UV-säteilyltä:
Auringon UV-säteily voi aiheuttaa vakavia silmävaurioita, kuten harmaakaihia, silmänpohjanrappeumaa ja muita sairauksia.

Vähentää silmien ärtymistä:
UV-säteilylle altistuminen voi aiheuttaa silmien ärtymistä, punoitusta ja vuotoa. Näiden epämukavien oireiden riski pienenee UV-suojaa käyttämällä.

Parantaa näönlaatua:
UV-säteily voi vaikuttaa näönlaatuun aiheuttamalla häikäistyneisyyttä ja vähentämällä kontrastiherkkyyttä. Käyttämällä UV-suojallisia silmälaseja tai piilolinssejä näiden ongelmien esiintymien riski vähenee ja näönlaatu paranee.

Ehkäisee varhaisia ikääntymisen merkkejä:
UV-säteily voi edistää varhaisia ikääntymisen merkkejä, kuten ryppyjä ja juonteita silmien ympärillä. Käyttämällä UV-suojallisia silmälaseja voit ehkäistä näitä ikääntymisen merkkejä ja pitää silmää ympäröivän ihon terveenä ja nuorekkaana.

Nainen, jolla on pitkät mustat hiukset ja silmälasit.

Silmälasit

Silmälasilinssit - UV-suoja

Uusia silmälaseja valitessa on tärkeää valita oikeanlainen linssi hyvällä UV-suojalla. Kaikki Lensway-linssit on valmistettu eri koostumusta olevista muovimateriaaleista ja niiden UV-suoja vaihtelee eri linssien välillä. Kalliimmassa, korkeampi-indeksisessä linssissä on parempi UV-suoja. Kaikissa linsseissä on kuitenkin riittävä UV-suoja UVA:ta, -B:tä ja -C:tä vastaan. Jos UV-suojan haluaa maksimoida estämään haitalliset säteet 400 nm saakka, tulee linsseihin valita optimaalinen pinnoite.

UV-suoja

Peruslinssi 1.5 indeksillä on yleisin valinta silmälaseihin, kun on kyse pienemmästä näköviasta. Ne on valmistettu muovista ja ovat kevyet ja mukavat pitää. Jos reseptissäsi on suurempi voimakkuus, voi linssistä kuitenkin tulla melko paksu. Linssissä on 357 nm UV-suoja.

Premiumlinssi 1.6 indeksillä on 25% ohuempi ja kevyempi, mikä tekee siitä mukavamman käyttää. Premiumlinssi on sovitettavissa ja hiottavissa kaikkiin kehystyyppeihin, on lujempi ja sitkeämpi sekä kestää paremmin voimakasta ulkoista rasitusta rikkoutumatta. Ohut premiumlinssi on esteettisesti hyvännäköinen ohuilla reunoillaan. Linssi on parempi vaihtoehto vaikeampien näkövikojen korjaamisessa. Linssissä on 397 nm UV-suoja.

Extra premium -linssi 1.67 indeksillä on 30% ohuempi ja kevyempi, mikä tekee siitä erityisen mukavan käyttää. Extra premium -linssi on sovitettavissa ja hiottavissa kaikkiin kehystyyppeihin, on lujempi ja sitkeämpi sekä kestää paremmin voimakasta ulkoista rasitusta rikkoutumatta. Extra premium -linssi on esteettisesti hyvännäköinen erittäin ohuilla reunoillaan. Linssi on paras valinta vaikeimpien näkövikojen korjaamiseen. Linssissä on paras 399 nm UV-suoja.

Kaksi miestä aurinkolaseissa, toisella keltaiset ja toisella mustat.

Aurinkolasit

Sen lisäksi, että aurinkolasit ovat muotiasuste, ovat ne myös paras tapa suojata silmiä haitalliselta UV-säteilyltä. On siksi tärkeää, että valitset CE-merkityt aurinkolasit. CE-merkintä takaa, että saat hyvän suojan UVA- ja UVB-säteilyä vastaan. Kaikki Lenswayn aurinkolasit, riippumatta siitä ostatko ne voimakkuuksilla vai ilman, ovat aina CE-merkittyjä ja niissä on UV-400-suoja. UV-400-suoja on käsite, joka kuvaa linssin kykyä suojata UV-säteilyltä jopa 400 nanometriin saakka. Se on korkein mahdollinen suoja, jonka voit saada vaarallisia UV-säteitä vastaan ja se antaa 100% suojan.

Aurinkolasien tummuusaste on jaettu neljään kategoriaan asteikolla 0–4, jossa 0 on vaalein ja 4 tummin. Jokainen kategoria läpäisee eri määrän valoa:

Kategoria 0 – On täysin läpinäkyvä tai siinä on hyvin vaalea väri. Tällaisia ovat yleensä suojalasit, jotka on tarkoitettu suojaamaan pölyltä, tuulelta tai roskilta.

Kategoria 1 – Hyvin vaalea väri. Täydellinen pilvisiin päiviin.

Kategoria 2 – Keskitumma suoja, joka on sopiva keskivoimakkaaseen aurinkoon. Värjäys on hieman tavanomaista kevyempi. Esim. liukuvärjätyissä linsseissä linssin vaaleampi alaosa voi kuulua kategoriaan 2. Ne ovat käytännölliset autoiluun tai kun valo-olosuhteet vaihtuvat usein varjon ja valon välillä.

Kategoria 3 – Yleisin kategoria tummissa aurinkolaseissa, joka antaa intensiivisen suojan auringolta. Se on täydellinen kesäksi, sillä se antaa kahta aiempaa kategoriaa korkeamman suojan auringonsäteilyä vastaan. Sopii todella hyvin ulkomaille tai tunturivaelluksille.

Kategoria 4 – Tummin linssi, joka läpäisee vähiten valoa, eikä siksi sovellu autolla ajamiseen. Kategorian 4 aurinkolaseja suositellaan ainoastaan poikkeuksellisiin heijastuksiin esimerkiksi vuorikiipeillessä tai jäätiköillä.

Lähikuva piilolinssistä sormella.

Piilolinssit

Suurimmassa osassa nykyajan piilolinsseistä on jonkinlainen UV-suoja. Se, kuinka suurelta määrältä UV-säteitä linssit suojaavat vaihtelee merkeittäin. Esimerkiksi suosittu everclear ELITE -linssimme antaa 70 prosentin suojan UVA-säteilyltä ja 95 suojan UVB-säteilyltä. Tämä on tietysti oikein hyvä, mutta sitä ei kuitenkaan voi pitää riittävänä suojana.

Piilolinssien UV-suoja suojaa silmän sisempiä osia, linssiä ja verkkokalvoa, estämällä UV-valoa. Myös ne osat silmästä, joita piilolinssi ei peitä, on kuitenkin suojattava (esimerkiksi sarveiskalvo, valkuainen ja silmää ympäröivä iho). Tästä syystä sinun on täydennettävä suojaa aurinkolaseilla saadaksesi riittävän suojan haitallisilta UV-säteiltä.